Dieren - Casuïstieken


Donar, Duitse herder met huidklachten

Dit is het verhaal van de eerste genezing door homeopathie in mijn praktijk.
De volwassen Duitse Herder reu Donar had last van tussenteen eczeem. Hij bleef maar likken en sabbelen aan zijn hondevoeten. De klachten verzetten zich tegen reguliere medicatie en zelfs een injectie met corticosteroïden verlichtte de jeuk maar een of twee dagen. Dan maar eens die homeopathie proberen.
Donar was een gehoorzame hond. Hij droeg trouw de boodschappentas van zijn baasje. Alleen al het kijken van de eigenaar naar Donar was voldoende om de hond te laten gehoorzamen. En wanneer de eigenaar geen zin had om het verzoek van Donar om met hem te spelen te beantwoorden, ging Donar meteen kluiven tussen zijn tenen. Donar dronk flink water en hield niet zo van warmte.
Dit alles samen vormt het beeld van het geneesmiddel Natrium Muriaticum. Het past bij serieuze en bereidwillige individuen die hun emoties niet zo uiten maar het opkroppen. Het past ook bij teleurstelling en het gevoel van afwezen te zijn.
Tot mijn verbazing belde de eigenaar enkele dagen na toediening van dit middel al op en meldde dat Donar niet meer knaagde aan zijn poten en ook veel vrolijker was geworden!
De homeopathie was geboren in de praktijk!

Joris, boerenfok met diarree

Joris, de 12 jaar oude boerenfok werd in de armen van de agrarische eigenaar naar de praktijk gebracht. ''Geef hem maar een spuitje'' riep hij de praktijk naderende.
Het dier had sinds kort waterige diarree met braken. Hij kon bijna niet meer op zijn poten staan van zwakte en uitputting en strompelde rusteloos rond in huis.
En als hij perste op de waterige diarree die zijn lichaam verliet, gilde hij het uit van de pijn.
Joris zocht de warmte op om wat verlichting te vinden.
Regulier beschouwd zou je de eigenaar gelijk geven. Dit ziet er somber uit.
Echter in de homeopathie zijn dingen vaak net andersom. Een heftige en ernstig ogende aandoening kan met enkele homeopathische doses genezen worden, terwijl een kleine klacht als een tranend oog bij en overigens gezond dier zich hardnekkig verzet tegen homeopathische medicatie.
Het beeld van Joris past bij het geneesmiddel Arsenicum. Waterige diarree, naderende ouderdom, uitputting en het uitgillen door de brandende pijn tezamen met een voorkeur voor warmte zijn kenmerkend in dit Arsenicumbeeld.
Na enkele dagen met Arsenicum was Joris weer de oude.

Elvera, Tervuerense herder met chronische vermagering

Al geruime tijd was gepoogd de vrouwelijke Belgische herdershond Elvera drachtig te krijgen. Dit lukte maar niet. Het dier kwijnde. Er konden echter geen verdere klinische en laboratoriumafwijkingen worden gevonden.
Tijdens het homeopathische consult zag ik een enigszins vermagerde hond met doffe vacht. Zij stond wat gelaten en met gebogen rug in de praktijk.
De geschiedenis van Elvera doornemende bleek dat er enkele jaren geleden een ongeval had plaats gevonden. Elvera was geschept door een auto tijdens een wandeling in het dorp. Het was een aardige klap geweest, al waren er geen botbreuken ontstaan. Zij was hierna gewoon hersteld. Tot bleek dat het herstel toch niet totaal bleek te zijn.
In zo'n situatie is het homeopathisch middel Arnica de reddende engel. Na een toegediende dosis hoge potentie van dit geweldige geneesmiddel genas Elvera volkomen. Zij stond weer rechtop, kwam aan en werd weer levendig.

Tijger, een Europese Korthaar die het zoontje beet

De wel ruim 6 kg wegende stevige gecastreerde kater Tijger werd aangeboden vanwege zijn agressieve gedrag. Hij beet het jonge zoontje van de eigenaar in zijn kuiten. Na nauwkeurige ondervraging over het totale gedrag van Tijger, bleek het bijtgedrag met name plaats te vinden tijdens omgevingsgeluiden. Bijvoorbeeld wanneer het kind met de pantoffels van zijn vader over de parketvloer klotste. Maar ook als de radio te hard stond en wanneer de glazenwasser enigszins luidruchtig de ramen en raamkozijnen van het huis bewerkte.
Een dosis hoge potentie Belladonna loste de agressie op. Een kenmerk van dit geneesmiddelbeeld is dat geluiden als ondraaglijk worden ervaren. Het past bij individuen die stevig en volbloedig zijn. De omgevingsgeluiden veroorzaken een soort gevoel van overvulling in hun kop. Ze exploderen dan.

Moon, Zwitserse herdershond met bijtgedrag

De vierjarige Zwitserse herdershond teef Moon werd aangeboden vanwege het tot bloedens toe bijten van haar zoon en rasgenoot, de hond Karel. Dit gebeurde met name wanneer de eigenaars van huis gingen en Moon de taak kreeg op haar jonge zoon, die nog geen jaar oud was, te passen. Deze taak nam zij iets te serieus. Wanneer Karel zich maar iets te ver buiten het terras begaf, beet zijn hem meteen fanatiek en tot bloedens toe in zijn kop.
Toen Moon als pup werd opgehaald bij de fokkers werd een wat chaotische situatie aangetroffen. De moeder van Moon zat heel bang in een kooi en er waren nog 3 andere grote honden en verscheidene paarden in een grote ruimte aanwezig.
Moon was lange tijd bang voor en agressief naar vreemden nadat ze in huis was opgenomen. Onbetrouwbaar ook voor kinderen. Zij benadert honden van achteren.
Naar de eigenaar luistert ze goed; een stemverheffing is genoeg. Ze houdt erg van warmte. Ze is wat klein van stuk gebleven.
Al met al is hierin het thema van - geen bestaansrecht hebben - te herkennen. Moon heeft als pup onvoldoende veiligheid ervaren tijdens de eerste weken en maanden van haar leven.
Het genezende homeopathische middel is hier Thuja. Met een maal per twee maanden een dosis hoge potentie van deze remedie blijft Moon van haar zoon af. Ze is meer ontspannen en minder overdreven, minder bang en minder fanatiek.

Calendula en Myristica

Deze twee middelen zijn heel behulpzaam in de praktijk en vragen geen langdurige diagnosestelling. Calendulazalf is het bekende middel bij schaafwonden. Het werkt voortreffelijk bij allerlei beschadigingen van de huid, die na enige tijd smeren van de zalf heel mooi genezen. Het werkt ook ontsmettend.
Een ander heel waardevol middel is Myristica dat helpt bij traumatische ontstekingen. Zoals bijvoorbeeld een bobbel die ontstaat na een gegeven injectie. Deze worden vaak boven op de nek van honden of katten toegediend en een enkele keer ontstaat een bobbel. Erg ontsierend ook daar.
Gelukkig doet enkele weken dagelijks in de bek toegediende doses van een lage potentie Myristica deze bobbels verdwijnen!


Namaste Webdesign